STATE HOME PROGRAM 2006 NOFA QUESTIONS AND ANSWERS
1. What prior performance data is considered when deducting points for Prior Performance?

A:  
Missed Project deadlines for HOME 02-04 rental or first-time homebuyer (FTHB) project contracts, and missed reports for HOME 02-04 project or program activity contracts as set forth in the NOFA. (See page 26 of the NOFA for more details.)  To avoid deductions for missed reports, submit late reports to your HOME Representative by August 1, 2006.

2. Can a project be done in phases to avoid Davis Bacon (i.e. 15 homes, done 5 units at a time)?  

A:  
No.  For more information, see Labor Letter 96-02 at    http://www.hcd.ca.gov/fa/home/manual2006/03/NF04_Appendix_III-B.pdf
3. Can the OMB A-133 audit status for State Recipients be provided?  
A: 
Contact your HOME Representative for information on your jurisdiction’s compliance with OMB A-133.

4. What constitutes acting as a “co-developer” for purposes of triggering Article 34 requirements?

A.  There are state statutory requirements and case law which discuss this issue.  Contact your attorney to discuss Article 34 compliance as it relates to your proposed project.

5. How many points are available to New Construction Projects under the Project Readiness Rating Category?  

A: 
A total of 300 points is available:

· 180 points for the Project Development Plan items

· 100 points for the Local Government Approval Items

· 10 points for Design Progress

· 10 points for Financing Commitments

6. For First Time Homebuyer (FTHB) self-help new construction projects, is it acceptable to have a construction specialist submit the Design Progress documents required in Section VII. C of the application?

A. 
Yes. Because self-help projects often rely on construction specialists rather than architects, it is acceptable for self-help projects to submit Design Progress documents from the Construction Specialist rather than an architect. Make sure the documents submitted comply with the requirements for the construction specialist listed under Section VII. C of the application. (Look under the “Acquisition/Rehabilitation/Conversion” heading)  

7. Do FTHB Conversion Projects fall under the FTHB Rehabilitation activity category?

A.
Yes

8. Can environmental approvals or environmental review work previously done on the project be submitted to meet HOME NEPA requirements?  

A:  
You must contact your HOME Representative to discuss whether the documents that were prepared also meet HOME NEPA requirements. We encourage the use of previously prepared environmental documents to prepare the environmental review necessary to receive HOME funds. However, typically, environmental work prepared for a larger project or for another funding agency is not sufficient by itself to meet HOME requirements. For example, most HOME projects have specific public noticing requirements. For CHDO projects, HCD is the Responsible Entity, not the local jurisdiction. Please contact your HOME Representative early in this process so that we may provide guidance for your particular project.  

9. If you don’t already have site control at the time you contemplate use of HOME funds for your project, how do you meet HOME’s threshold requirement for site control without committing a choice-limiting action under NEPA?

A:  
Use of an Option Agreement to meet the HOME site control requirement does not constitute a choice-limiting action under NEPA as long as the exercise of the option is conditioned on NEPA approval, and the price paid for the option is “nominal”. Current guidance from HUD is that a nominal option is one that does not exceed 10% of the property purchase price.  The option fee must be applied to the purchase price.   

10. To get maximum points in the Project Development Plan rating category, an applicant needs to prepare a lot of studies. Will conducting these studies be considered a choice-limiting action?

A: 
No. The concept of prohibiting choice-limiting actions is to prevent investing so much money in a project that the developer is committed to going forward with it, instead of considering other alternatives. Conducting the type of studies called for in the Project Development Plan serves a 


critical function in deciding whether the project is feasible (e.g. the market study), or is a direct part of the process of evaluating environmental risk (e.g. the Phase I/II study). The NEPA regulations specify several exempt activities such as environmental studies, plan development, engineering or design costs, inspections, and tests.  Please read Section 58.34 located at http://www.hcd.ca.gov/fa/home/manual2006/05/F18_Appendix_V-A16.doc for additional information.

11. My project is Acquisition/Rehab, and will include infill, will that trigger a Market Study?

A:
The market study or market survey (for FTHB projects) is not a requirement, but it is worth a significant amount of points in the rating process.  For Acquisition/Rehab Projects of any kind, this item is worth 40 points. (If a rental project goes to Loan Committee, a market study is also frequently requested.) See the Application instructions for more information.

12. What creates a choice limiting action  for rental projects and FTHB subdivisions?

A:
At the point that any member of the Development team or the Applicant contemplates an application for federal funds like HOME, no choice-limiting actions may be taken until the Authority to Use Grant Funds (AUGF) has been signed by the Department (for State Recipient projects) or by HUD (for CHDO projects).  For the sake of discussion, consider the period of time from the beginning of contemplation until the AUGF is signed as the “Exclusionary Period”. The Exclusionary Period doesn’t start when the Development team member of Applicant merely considers a HOME application. Each situation is different. It is probably best to think about contemplation from the perspective of HCD staff monitoring the project years from now when the project  is occupied.   Staff will examine the complete project file to determine when contemplation began. For example, if a State Recipient issued an RFP for the development of a HOME project on a 5 acre parcel it owned, the Exclusionary Period would probably be considered to have started upon issuance of the RFP. If, on the other hand, the State Recipient’s housing advisory board has considered a variety of funding sources other than HOME for affordable housing, and there was no other evidence of contemplation of the use of HOME funds, the Exclusionary Period may not be considered to have started until the date of the Resolution authorizing the submittal of the HOME application. Please exercise extreme caution in taking any choice-limiting action at any time; consult with HOME staff before taking choice-limiting actions to avoid loss of HOME funds or other serious consequences.

13. For Rental projects, is the appraisal of the land only or of the finished project?

A:  
It depends on the exact circumstances of the project. 

If the project is new construction, and the acquisition is solely of land with no structures and no use restrictions, the value is the unrestricted fair market value, subject to Section 8311 of the UMRs. 

If the project involves acquisition of an existing building that will be demolished, with no use restrictions, the value is the unrestricted fair market value of the land alone, not including the building, subject to Section 8311 of the UMRs.  However, note these requirements: 

· If the acquisition cost exceeds appraised value, the increment above appraised value must be paid by junior pubic agency financing that carries no mandatory debt service;

· If site development costs are high due to demolition of the building, the total cost for acquisition and site development may not exceed the cost of acquiring a typical site plus the typical site development costs for a similar project in the same market area unless there are no sites available in the market area with a lower combined site development and acquisition cost.

If the project involves acquisition and/or rehabilitation of an existing income- and rent-restricted project, then the value is the fair market value reflecting the income and rent restrictions and deed restrictions for the remainder of the existing regulatory agreement.  If actual unit rents are lower than is permitted by the regulatory agreement, appraisal should assume actual project rents increase at no more than 2.5% per year.  If project currently has a property tax exemption that may be lost because the proposed buyer is not a non-profit, the appraisal should reflect loss of the property tax exemption.

For leaseholds priced at other than a nominal amount, the appraisal must include the fair market lease payment amount. The appraisal must take into consideration all unique aspects of the property and of the proposed project that will affect its value. Property acquisition prices shall not exceed appraised value, except where the increment above appraised value is fully covered by junior public agency financing that carries no mandatory debt service. 

14. Why does the Geotech Report need to be dated no earlier than 2/15/06, if nothing happened on the site from previous report?  Can it only be a letter of update?

A:
 A letter of update is acceptable if prepared by the same consultant who prepared the original report, and the update clearly states there have been no significant changes to the site (e.g. no grading or seismic event), no changes in the type of project being developed (e.g. from single-story to townhouse), or no other changes in factors that would change the original conclusion. 
15. If a CHDO is owner/developer of a rental project and there is no government involvement other than HCD as lender, does Article 34 even apply?

A:
Yes. HCD’s involvement in the project necessitates that you get a letter from legal counsel analyzing whether the rental project is exempt from or complies with Article 34. 

16.
Is the designation of  fixed/floating unit required throughout the period of affordability?

A:
Yes.  The designation must be made at the time of the HOME commitment, and must be memorialized in the HOME regulatory agreement for the project.

17.
May I propose income levels below the maximum levels permitted by the HOME Final Rule (federal regulations) to meet the NOFA requirements, if applicable, for State Objectives, Deep Targeting or qualifying for more than $2 million for a rental acquisition/rehab project, and then rent to tenants with higher incomes?
A: 
No. The Regulatory Agreement will require that you rent to tenants with the same income levels promised in the Application for the full affordability period required in the NOFA. 
18.
May I propose rent levels below the maximum levels permitted by the HOME Final Rule (federal regulations) to meet the NOFA requirements, if applicable, for State Objectives, Deep Targeting or qualifying for more than $2 million for a rental acquisition/rehab project, and then accept higher rents from a combination of tenant rents and either project- or tenant-based rental assistance? 
A:
This is a very complex issue, so each case must be considered individually.  If you want to be considered for points under the State Objective criteria for lower rents, or for additional funding under the Deep Targeting setaside, or if you are applying for a rental acquisition/rehab project seeking more than $2 million of HOME funds, you must discuss your situation with the HOME Section Chief, Tom Bettencourt, at (916) 327-3635 or by e-mail at tbettenc@hcd.ca.gov. If an application is received without this consultation, the answer is no, you may not accept higher rents than promised in the application from a combination of tenant rents and either project- or tenant-based rental assistance. 
19.
Do the maximum subsidy limits established by the Section 221(d)(3) limits include Administration and Activity Delivery Costs? 
A:
The 221(d) (3) limits include Activity Delivery but not Administration. 
20.
What requirements apply when a replacement reserve is required 
from multiple lenders financing a rental project?

A:  
The owner must become knowledgeable of the replacement reserve requirements mandated from each funding source.  Generally, the owner must fund the reserve at the most restrictive funding level among the participating lenders.  However, the control and use of the replacement reserve may vary from lender to lender (e.g. some lenders may maintain the reserve themselves).  For this reason, some rental projects have multiple replacement reserves to satisfy different replacement reserve requirements.  Please explain in your application if your project is subject to other replacement reserve requirements than those summarized in Section 8309 of the Uniform Multifamily Regulations
21.
If the rental project is likely to receive the property welfare tax exemption, 
is it appropriate to identify no expenses under “Property taxes” in my operating budget?
A: 
No.  Most rental projects are subject to local assessments even if they are exempt from property taxes, and therefore, the operating budget should incorporate the amount of local assessments applicable to the project.  Conversely, since not all HOME projects are exempt from property taxes, HOME will evaluate whether your project will likely qualify for the exemption or not.  Please explain in your application any special circumstances governing property taxes or assessments that are unique to your project.

22.
If a vacancy rate higher than 5% for residential units is expected, can you show the higher rate instead?  

A: 
Residential vacancy rates shall be assumed to be 5%, unless a different figure is required by another funding source, (including TCAC), or supported by compelling market evidence. Please discuss any unusual situations with your HOME representative. 

23.
What Debt Coverage Ratio (DCR) is required after the first year? 

A: 
The Uniform Multifamily Regulations required DCR only applies to Year 1. In Year 1, the general rule is that the DCR be between 1.10 and 1.20 except where projected cash flow after debt service and required reserve deposits is equal to or less than 12 percent of operating expenses. The project must demonstrate a positive cash flow for 15 years.

24.
Is the Initial Operating Deficit Reserve the same as the Capitalized Operating Reserve?

A:
The Initial Operating Deficit Reserve (or “rent-up reserve”) is a component of the Capitalized Operating Reserve. The Capitalized Operating Reserve may be used throughout the life of the project. The Initial Operating Deficit Reserve is no longer needed after full occupancy is reached. HOME funds may be used to fund an Initial Operating Deficit Reserve for the projected loss in the first 18 months of occupancy. Any funds left over must be moved to the Capitalized Operating Reserve. The Capitalized Operating Reserve must be funded at three or four months of ongoing expenses, as further defined in Section 8308 of the Uniform Multifamily Regulations (UMRs). Since the Capitalized Operating Reserve, by definition, is potentially for the life of the project, it may not be funded by HOME funds except for costs of the initial rent-up reserve as discussed above.   

25.
Is the developer fee an eligible HOME cost?

A:
Yes, subject to the limitations of the UMRs.

26.
Is it okay to pay predevelopment expenses with the HOME funds?

A:
Predevelopment expenses may be reimbursed if they were incurred after the effective date of the Standard Agreement.  Successful applicants may request HOME Management approval to incur expenses prior to the effective date. 

27.
Will a tenant receive relocation assistance if he or she is behind on his or her rent?

A:
Generally, yes. If a tenant qualifies for relocation assistance, they must be offered the full amount mandated by the law and regulations. A tenant may be evicted for good cause, but not to avoid the payment of relocation benefits. Please discuss your exact situation with your HOME representative to avoid costly errors. 

28.
How do we go about analyzing whether there are any practicable alternatives to locating the project in a flood zone? 

A:
Analyze other sites that were considered for the project, including the reasons why these sites were not considered practical.  Reasonable practicality concerns include lack of infrastructure, inappropriate zoning for the project, high land cost, high site development costs, inadequate size. For cities, consider alternative sites in the city limits. For counties and CHDOs, consider alternative sites in the same primary market area defined in your market study. 
29.
What is the expected role of a State Recipient lending to a for-profit or non-profit developer of rental housing? Do we need to actually manage the design of the project? Should we have a development agreement between the SR and the non-profit developer?

A:
You are taking on the responsibility of ensuring that the project meets the State and Federal regulations and State UMR requirements and is not over-subsidized, and assuring that for the required affordability period (usually 55 years) all of the HOME requirements are met.  You are acting as the lender to the project and entering into a Regulatory Agreement.  You are not required to be involved in the physical design of the project. Yes, if the State Recipient is providing construction financing, it should enter into a Development Agreement with the Developer. 
30.
Capitalized operating reserve and the replacement reserve, which do I want up front and which do I want annually?

A:
The Capitalized Operating Reserve is funded as part of the overall Total Development Cost budget.  The replacement reserve is funded annually from rents. 

31.
If at time of application we identified our permanent lender but after construction we determined that we can use another permanent 

lender  with better terms, could we change lenders then?  If so, do we have to have HOME’s approval?

A:
Yes, the Department must approve all significant changes from the original application.  Notify the Department as soon as you anticipate a change in the permanent lender, but the actual decision won’t be made until the project is ready to be set-up. 
32.
What’s the difference between a FTHB program and a FTHB project?

A:
New construction of FTHB homes is eligible either as a FTHB program (as infill development), or as a FTHB project.  It is the intent of the HOME program that FTHB infill program funds be utilized quickly, so each vacant site assisted with these funds should be located at least 2,000 feet from each other to expedite the NEPA evaluation process.  Development of more than four units on a single site is eligible only as a FTHB project and generally requires preparation of an Environmental Assessment. 
33.
Are General Information Notices (GINs) required if existing residents will only be relocated on-site?

A:
Yes, GINs are always required to be provided at Initiation of Negotiations. Please see the HOME Contract Management Manual at http://www.hcd.ca.gov/fa/home/manual2006/07/D01_Relocation_Chapter_Text.doc for a full description of the requirements for GINs. 
34.
Can HOME funds be used to develop or construct an unrestricted 
manager’s unit in a rental project?

A:
No. HOME funds may be used for the development or rehabilitation costs of the manager’s unit only if the Regulatory Agreement restricts the resident manager occupying the unit to a HOME-eligible household. If not restricted to a HOME-eligible household, the cost for this unit must be paid with other funds. 
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