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GENERAL QUESTIONS 
Applicable to programs funded under either the Balance of State (BoS) Allocation or through an ESG Administrative Entity (AE)

1.   Do services have to be provided in every part of our CoC Service Area?  

A:  ESG-funded services should be offered in every part of your CoC Service Area through the CoC’s Coordinated Entry System.  People should have comprehensive and coordinated access to services through your Coordinated Entry System from multiple entry points throughout the Service Area.  For CoCs within the Continuum of Care Allocation, all funded activities shall be available to persons in Nonentitlement Areas.  AEs shall facilitate outreach and access to reach populations in Nonentitlement Areas, and shall evaluate participation from these areas at least once a year.

Whether services are actually provided everywhere in a CoC Service Area will depend on the needs of the individuals and families who are prioritized for services, based on your Coordinated Entry assessment tool.  Consistent with the Department’s Core Practices in State Regulation section 8409, prioritized access to assistance must be provided to those with the most urgent and severe needs, including the unsheltered and those not living in places meant for human habitation; people who have experienced the longest time homeless; and, those with multiple and severe service needs that inhibit their ability to quickly identify and secure housing on their own.  See Section 8409 for more information.


2. Could you provide guidance on what is considered a fair and open competition?

A:  Generally speaking, a fair and open competition is one conducted in compliance with HUD procurement requirements for the ESG program.  In most cases, this will mean that a competitive RFP process was undertaken by the AE or CoC.  Local governments conducting the procurement activities should consult 24 CFR 85.36; nonprofit organizations conducting the procurement activities should consult 24 CFR 84.40-84.48.  For the Department’s other requirements relating to the provider selection process, AEs should also consult Management Memo 16-01, and BoS CoCs should consult Management Memo 16-02.


3. Can the same provider be recommended by the AE or CoC for more than one award?   

A:  Yes, if selected pursuant to a fair and open procurement process as discussed above. 

Note that under the BoS allocation, within the noncompetitive Rapid Rehousing (RR) set-aside, there are no minimum and maximum grant limits imposed by the Department; therefore, it is possible for one provider to receive one award for the entire amount of RR available to the CoC Service Area under this set-aside

Within the BoS Allocation, if separate selection processes are run for the Department’s noncompetitive RR set-aside funds and for the regional set-aside funds, it is possible for the same RR program to be funded in both set-asides; however, the same program, whether RR, Emergency Shelter (ES) or Street Outreach (SO), cannot submit both applications under the regional competition. 


4. What types of housing are eligible to be used in an RR program?
A:  If the housing complies with the requirements below, RR assistance may be provided for apartments, rental houses, rented rooms in houses, and motels/hotels.  Rooms may also be shared, as long as all persons residing in the space paid for with ESG funds qualify for RR assistance.  All housing types must: 
(1)  Comply with Fair Market Rent limits as calculated in 24 CFR Part 888;
(2)	Comply with Rent Reasonableness requirements outlined in 24 CFR §982.507; 

(3)	Comply with minimum habitability standards in 24 CFR 576.403 (c), including lead-based paint requirements. Note that all food preparation areas must contain suitable space and equipment to store, prepare, and serve food in a safe and sanitary manner, (i.e. access to refrigerator, stove or microwave, and sink must be provided);

(4) 	Have a rental assistance agreement with specific lease stipulations between the funded program and the property manager or owner; and,

(5) 	Have a legally binding, written lease agreement between tenant and property manager or owner. 

ESG RR financial assistance cannot be provided to program participants if they are receiving financial assistance of the same type provided through other public sources. 

See 24 CFR sections 576.104 through 576.106 for additional RR requirements. 

5. Can an ES have a specific length of stay?

Yes.  Standards regarding length of stay, if any, must be included in the CoC Written Standards for ES or other program-specific policy and procedure documents.  NOTE:  The statement on page 12 of the BoS application regarding maximum length of stay is incorrect.
 
6. Can we serve Category (3) homeless under the ESG homeless definition without special permission?

A: Yes

7. Are “in-kind” services allowable as match?

A:  Yes.  The value of donated property (e.g., lease payments), equipment, goods, or services contributed by the funded program to carry out ESG activities, if these costs could have otherwise been paid for with ESG funds, can count as match.  These contributions must be made to the program within the term of the ESG grant. 

In-kind services must be valued at rates consistent with those ordinarily paid for similar work within the funded organization.  Donated materials and leases must be valued at fair market value.  NOTE:  Contributions of items that normally would be regarded as indirect costs, if they had been paid for with ESG funds, typically cannot count toward the ESG match requirement.  See 24 CFR 576.201 for more information regarding match.

8. Can CalWORKs Housing Support Program (HSP) funds be used as ESG match?

A:  Yes, if the HSP matching funds are used in accordance with ESG program requirements.  Note that If CalWORKs HSP funds are used as ESG match, ESG funds cannot be used to satisfy any match requirement of the CalWORKs HSP. 
Note also, HUD has determined that HOME Tenant-Based Rental Assistance funds generally cannot be used as ESG match because of differences between the rental assistance requirements of HOME and ESG.

See https://www.hudexchange.info/faqs/1086/what-sources-of-funds-can-be-used-as-cash-match-for-esg/ for more information.

9. What can the indirect cost allocation pay for versus ESG Grant Administration?
 
A:   Grant Administration:  Grant Administration costs are costs directly related to carrying out the ESG activity; and can include such things as:  general management, oversight and coordination; staff costs associated with administration of the ESG program; goods and services costs related to ESG program administration; ESG training; and, costs of preparing an ESG environmental review.  Only AEs and local government applicants may receive grant administration from the Department in the 2016 funding round.

Indirect Costs:  Indirect costs do not need to be directly related to carrying out the ESG eligible activity.  Types of indirect costs nonprofits can pay for within their indirect cost allocation include: operating and maintenance costs; equipment; interest; and, general administration. 

Types of indirect costs local governments can pay for within their indirect cost allocation include:  costs of operating and maintaining facilities; agency-wide central service costs; accounting and personnel services performed within the department or agency; depreciation or use allowances on buildings and equipment; and, general administration.

Applicants may request up to 10% of their ESG award for indirect costs; or a higher percentage if the Department receives documentation that a higher rate has been approved by the applicable federal agency.  Documentation supporting the expenses claimed under the indirect cost allocation must be kept on file for a minimum of five years after the end of the ESG grant. 

10.  	Please clarify the limits on HMIS, SO, HP, Indirect Cost Allocation and ESG Grant Administration

HMIS:  A maximum of 10% may be requested for HMIS activities.  For BoS, this 10% limitation is applied per application.  For AEs, this 10% may be calculated on a per application basis; or as 10% of the total funds available to the CoC Service Area, as shown in NOFA Attachment B.

HP and SO:  If ESG funds are to be used with HP, they must be part of an ES or RR application, and cannot exceed 10% of the total application request.    

Applications for ES or RR can also include SO activities, not exceeding 10% of the total application request, or both SO and HP not exceeding 10% of the total application request. 

SO applications where SO is the main activity (“stand-alone” applications) are also acceptable.

Indirect Cost Allocation:  Nonprofit or local government ESG homeless service providers may request up to 10% of their application amount for indirect costs in accordance with OMB requirements; or a higher rate if approved for a higher   rate by a federal agency. 

[bookmark: _GoBack]ESG Grant Administration:  Within the BoS Allocation, local government applicants may request an additional $200 per application for Grant Administration. 

AE Grant Administration funds will be provided automatically through its contract with the State.  Amounts are shown in Attachment B of the NOFA.  AEs may share these funds with their funded applicants if they wish.  Examples:

	Total Application Request
	HMIS
	HP
	SO
	ES or RR
	Indirect Cost Allocation

	Grant Administration (Local Government BoS ESG Applicants only)

	$200,000
	$20,000 
	$20,000
	
	$139,800
	$20,000
	$200

	$200,000
	$20,000
	$10,000
	$10,000
	$139,800
	$20,000
	$200

	$200,000
	$10,000 (agency requests less than 10% for HMIS)
	$5,000
	$15,000
	$129,800
	$40,000 (agency provides a letter showing an approved indirect cost rate of 20%)
	$200

	$200,000
	$20,000
	
	$160,000 (For a “stand-alone” SO application)
	$0
	$20,000
	$0 (Applicant is a BoS nonprofit)





BALANCE OF STATE QUESTIONS 
(Applicable to programs funded under the Balance of State Allocation)

1. Explain what is available in each of the regional competitive set-asides. How do the funds flow from one to the other?

There are three regions within the BoS Allocation:  (1) Northern; (2) Bay Area; and, (3) Central & Imperial Valley.  Every CoC within the BoS Allocation is part of a region.  A CoC can recommend up to two providers to receive 40%-50% of its formula allocation (listed in NOFA Appendix A) noncompetitively for RR.  Once each CoC decides how much it will access noncompetitively, the remainder of its formula allocation is pooled with the remainder of funds from formula allocations of other CoCs in its region.  Each CoC can recommend up to two applications ranging from $75,000-$200,000 each to compete for funds available in its regional pool.

For example, as shown in NOFA Appendix A, within the Northern Region there are a total of nine CoCs.  If each CoC in the Northern Region recommends providers for up to 50% of its formula allocation for noncompetitive RR funds, a total of $2,088,588 is available in the regional competition; hence, an individual CoC in the Northern Region with a formula allocation of, for example $514,900, can access 50% of this amount noncompetitively for RR ($257,450), and can recommend up to two providers to compete for an additional $200,000 each within the $2,088,588 available in the regional pool.

2. What is a “vendor” vs. a “subcontractor”? 

A:   A funded ESG program may contract with different organizations to provide services to operate the funded program.  These organizations providing services to operate the funded program are vendors of that program.  For example, Organization #1 is awarded ESG funds for Shelter A.  Organization #1 can procure as a vendor, Organization #2, to provide specialty mental health services to its shelter clients.  Vendors must be secured following federal procurement rules.

A funded ESG program cannot subcontract or otherwise share its ESG funds with other programs or organizations in order to spread available ESG dollars with other unfunded programs within the local Continuum.  For example, Organization #1 awarded ESG funds for Shelter A cannot use a portion of those funds to operate Shelter B. 

Multi-site programs are permitted, however, all of the following must apply (from page 9 of the application):

(1) 	All sites are operated as a single program by the applicant awarded ESG funds;

(2) 	All sites operate under the same budget; and,

(3) 	All sites operate as a single program, adhering to the same Written Standards and program rules.

Based upon all information contained within an application and from other available sources, the Department will make independent judgements about whether a single program with multiple sites actually operates as two or more separate programs; and, therefore, should have been submitted as separate applications. 
 
3. For the noncompetitive RR set-aside funds, can the CoC recommend one provider for the available amount?

A:  Yes, as long as that provider was selected pursuant to a fair and open procurement process as discussed above.

4. For Applicant Experience points, will HPRP count as similar activity experience if requesting funds for an RR program?

A:  Yes.

5. Can we use the 2016 PIT and HIC in completing the “Need for Funds” tables within the application?

A:  No.  At this time, 2015 data for both unsheltered and sheltered homeless populations is most readily available from all CoCs.

6. My program has been in operation, but has not been entering data into HMIS, or for Victim Service Providers (VSP), a comparable database that meets HUD requirements. Can I still get funded? 

A:  HMIS or VSP comparable database project level data  provided for the period October 1, 2014- September 30, 2015 will be used within the BoS regional competitions to score the Impact and Effectiveness and Cost Efficiency Rating factors.  For projects not in operation during this time period, HMIS or VSP comparable database project level data for the most recent 12 month period can be provided.  These rating factors are worth a total of 40 points out of a possible 90 points. 

While it is possible for a provider who has not been utilizing these databases to get funded, it is probably not likely; given the number of programs within an individual CoC or region of CoCs that have been utilizing these systems.  If a program not previously utilizing these systems does get funded, it will need to begin entering data into the required system going forward for at least the term of the ESG grant.

7. Victim service providers (VSP) are not required to participate in Coordinated Entry.  How will this affect the scoring of their applications?

A:  Scoring on Coordinated Entry is part of the Program Design rating factor.  The Coordinated Entry questions focus primarily on practices in place at the program/project level.  VSP will be able to answer these questions even if they do not directly participate in Coordinated Entry.  Note that even if a VSP does not participate in Coordinated Entry, it may still operate consistent with practices and protocols of the local Coordinated Entry system; such as, for example, in the manner in which it prioritizes access to assistance.

8. How should match for the indirect cost allocation be shown on the first worksheet of the Excel workbook?

A:  Include the funds requested for indirect costs, along with the estimated match amounts, within one or more of the existing line items on the form.  At this point, it is not necessary to itemize amounts requested for indirect costs.  The Department will request this information at a later date.

Note that the total amount requested per application must be matched 100%; but the match provided does not have to correspond with each specific cost category for which the provider uses ESG funds, as long as all of the match is used to support the funded program.  Note also, items that normally would be regarded as indirect costs, if they had been paid for with ESG funds, typically cannot count toward the ESG match requirement, unless a project has a special approved indirect cost rate for the value of these costs.  This is rare.  (See 24 CFR 576.201 (e) (3).)

9. As part of completing Worksheet 2 of the Excel workbook, do I provide duty statements for both paid staff and volunteers?

A:  Provide duty statements for all positions listed on this Worksheet, whether paid staff or volunteers.

Please contact Janette Schaake at Janette.Schaake@hcd.ca.gov or (916) 263-2331 with any questions.
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