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• Program Timeline & Deadlines 

Question: When does the eight-month expenditure deadline begin? 

Answer:  According to the Homekey Notice of Funding Availability (NOFA) § 204, 
Homekey Capital funds must be expended within eight months of the 
date of award. “Date of award” is the date the grantee receives an 
award letter from the Department of Housing and Community 
Development (HCD).   

Question: What is the timeline from application submission to award? 

Answer:  Upon submission of a complete application and all supporting 
documents, Applicants should expect HCD to make a determination 
within 45 days. 

• Eligible Applicants, Eligible Uses, and Eligible Projects 

Question:  Are nonprofit and for-profit developers eligible for funding? 

Answer:  Nonprofit and for-profit developers cannot apply for funding on their 
own.  According to NOFA § 200, nonprofit or for-profit developers must 
apply with a local public entity. 

Question: Can a previously awarded Homekey project submit an application for Round 
2? 

Answer:  According to NOFA § 202(viii), previously awarded Homekey Assisted 
Units are ineligible for funding under the Round 2 NOFA, however 
previously awarded Homekey projects that seek to fund new Assisted 
Units that did not previously receive an award may be eligible for 
Homekey Round 2 funding. 

Question: Does new, ground-up construction on vacant land qualify for funding? 

Answer:  Yes, NOFA § 201 allows for new construction as an eligible use.  
Please refer to § 204 for more information on the 12-month completion 
deadline for all construction and rehabilitation projects.   

Question: Are mobile home parks or tiny homes an eligible use? 

Answer:  § 202 of the NOFA does not expressly prohibit structures lacking a 
permanent foundation (like some manufactured or mobile homes) as an 
eligible project, however the Department will need to provide express 
written approval of such a project. Applicants seeking this approval are 
encouraged to consider other funding options and discuss their 
proposed project at the required pre-application consultation.  
Additionally, if mobile home park funding is requested, Homekey will 
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only consider funding the park if housing is included in the structure of 
the agreement. 

• Geographic Allocations and Set-Asides 

Question: If 25 percent or more of units are set aside for youth, will the project fully 
compete in the homeless set aside or will funding also come from the 
geographic set aside? 

Answer: The units reserved for homeless youth will be awarded from the 
homeless youth set aside. The remaining units will be awarded from the 
respective geographic region.  

• Awards - Maximum Grant Amounts & Capital Funding Match 

Question: Is a developer fee an eligible expense? 

Answer:  Yes, a developer fee can be included as an eligible expense in the 
development budget. 

Question: Can an applicant use Community Development Block Grant Program 
(CDBG), Home Investment Partnerships Program (HOME), and/or Home 
Investment Partnerships American Rescue Plan (HOME-ARP) funds to serve 
as a local match? 

Answer:  Yes, those sources are allowable options for match.  The Business, 
Consumer Services and Housing Agency (BCSH) Strategic Funding 
Guide listed in the Resources section of the Homekey website may be 
helpful as applicants explore match sources. 

Question: If the facility is being built on City-owned land, does the use of that land count 
toward a local match? If so, how do we demonstrate the value of that land? 

Answer:  Land donation can count toward match.  The value must be supported 
by an appraisal and a land lease, due at the time of application. 

Question:  What is needed to document rehabilitation expenses? 

Answer:  For all projects seeking to use Homekey funding for rehabilitation 
expenses, a Physical Needs Assessment (PNA) is due at the time of 
application. Applicants seeking reimbursement for rehabilitation 
expenses already incurred as allowed by § 602 of the NOFA (going 
back to March 3, 2021), must submit documentation that demonstrates 
that costs have been paid (receipts, bill of sale, etc.). 

• Awards - Operating Subsidies and Operating Match 

Question: Is the Homekey operating subsidy in addition to the capital maximum grant 
amount? 

https://www.bcsh.ca.gov/hcfc/documents/covid19_strategic_guide_new_funds.pdf
https://www.bcsh.ca.gov/hcfc/documents/covid19_strategic_guide_new_funds.pdf
https://www.bcsh.ca.gov/hcfc/documents/covid19_strategic_guide_new_funds.pdf
https://homekey.hcd.ca.gov/


Homekey Round 2 – 11/18/2021 Frequently Asked Questions Page 3 

Answer: Yes, the operating subsidy and capital grant award are calculated 
separately.  The total Homekey award is the sum of these two 
calculations. 

• Awards - Bonus Awards 

Question: Can the bonus awards be included as an assumption in the project's budget 
at the time of application? 

Answer:  Yes, the application workbook will automatically apply the bonus 
awards to the budget calculations. 

Question: What steps do applicants need to take to secure the early application bonus 
award? 

Answer:  Applicants who submit a complete application and all required 
supporting documents on or before January 31, 2022 will be eligible to 
receive the $10,000 per door bonus award. 

Question: Can the expedited occupancy bonus award be flexed into capital expenses? 

Answer: No, according to § 207 of the NOFA, the only flexibility regarding the 
bonus awards is for timely submission of the Homekey application. 

• Awards - Flexibility 

Question: The NOFA states that Capital awards can be used for operating (and vice 
versa), pending HCD’s written approval.  How do I document this request? 

Answer:  Applicants should document this request, in writing, as a part of their 
Homekey application.  The request can be made by inclusion in the 
project narrative and/or in a document uploaded with application 
submission.       

• Threshold Requirements 

Question:  Is a pre-application consultation a threshold requirement as with Homekey 
Round 1? 

Answer:  Yes, it is a threshold item. The Department requires all Applicants to 
engage in a pre-application consultation with the Department prior to 
applying. Pre-application consultations are scheduled on a first-come, 
first-served basis. 

Question:  Are service providers required to be established at the time of application? 

Answer:  From the NOFA § 304(2)(b) and § 304(2)(c), projects will receive points 
where a service provider has been identified and where commitment 
letters or memorandum of understanding are in place at the time of 
application.  For permanent housing projects, §301(ii)(b) states that if 
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the property manager has not been selected for the project, the Eligible 
Applicant shall certify that this requirement will be reflected in any future 
solicitation or memorandum of understanding to meet threshold at the 
time of application.  The same provision applies for the support services 
provider.  Contrary to Round 1, the Department requires supportive 
services for all projects and a Supportive Services Plan as part of the 
Homekey application. 

Question: Does the requirement for submission of a Relocation Assistance Narrative 
apply to vacant land? 

Answer:  Yes, according to § 300(xii) this is Threshold Requirement for all 
projects and does not take the place of a No-Relocation Certificate or 
Relocation Plan.  All Eligible Applicants should review the above noted 
section to ensure that the standards outlined in the NOFA regarding the 
Relocation Assistance Narrative are sufficiently met. 

• Interim Housing Requirements 

Question: Can Homekey fund beds in a congregate setting?  

Answer:  No, congregate settings are not an eligible use and HCD intends to 
clarify this in an upcoming NOFA amendment.  The Homekey program 
is intended to support the development of housing units. Other funding 
sources should be considered for the congregate type of interim 
program. The Business, Consumer Services and Housing Agency 
(BCSH) Strategic Funding Guide listed in the Resources section of the 
Homekey website may be helpful as applicants explore sources of 
funding for this use. 

Question: Can clients be charged rent for interim or transitional projects? 

Answer:  No, rent cannot be charged to interim or transitional housing 
participants.  According to the NOFA, "Interim Housing", “Transitional 
Housing" or "Congregate Shelter" means any facility whose primary 
purpose is to provide a temporary shelter for the Homeless in general or 
for specific populations of the Homeless, and which does not require 
occupants to sign leases or occupancy agreements 

Question: Does an Interim Housing project have to utilize a Coordinated Entry System 
(CES) for placement of clients into temporary shelter beds? 

Answer:  Yes, according to § 501 and § 502 of the NOFA, all Homekey Assisted 
Units are required to draw referrals through the local CES. If the project 
is unable to use CES, in the application the Applicant must describe the 
reason, what prioritization method will be utilized instead, and the 

https://www.bcsh.ca.gov/hcfc/documents/covid19_strategic_guide_new_funds.pdf
https://www.bcsh.ca.gov/hcfc/documents/covid19_strategic_guide_new_funds.pdf
https://homekey.hcd.ca.gov/
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efforts made for CES use and to coordinate with the Continuum of Care 
(CoC).  

• Application 

Question: Can anyone submit an application to the Homekey portal on behalf of an 
Eligible Applicant? 

Answer:  Each project is limited to one username and password, which can be 
shared among the project team. 

Question: Is the application available for viewing now? 

Answer:  Yes, you can download the Homekey Round 2 Application at 
https://homekey.hcd.ca.gov/ and click on the Program Forms button. 

Question: Can the Co-Applicant create the account on the development team's behalf? 

Answer: Yes, the Co-Applicant can create the project's application account. 

• Required Documents 

Question: Are appraisals due at the time of application? 

Answer: Yes, appraisals are due at the time of application submission in order to 
pass threshold.  As discussed in the Homekey webinar presentation on 
September 30, 2021, the only exceptions to this are projects seeking 
funding for affordability covenants or master leasing. 

Please download the Homekey Round 2 Application by clicking the 
Program Forms button on the Homekey webpage.  There you can refer 
to the Required Documents tab of the application to view a list of 
documents that must be included in order to have your application 
considered complete.  

• Environmental Clearances, CEQA, NEPA 

Question: Is there a National Environmental Policy Act (NEPA) exemption as part of the 
Homekey Process, similar to the California Environmental Quality Act 
(CEQA)? 

Answer:  No, there is no NEPA exemption tied to Homekey.  NEPA will not be 
required at the point of application submission as to not disadvantage 
projects with vouchers or other federal resources that trigger NEPA 
review.  

Question: If the CEQA exemption does not apply, does CEQA analysis have to be 
completed as part of the application? 

Answer:  No, CEQA clearance can follow application submission. 

https://homekey.hcd.ca.gov/
https://homekey.hcd.ca.gov/
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• Scoring Criteria 

Question: Does a project have to score in each category 1-4? or Could a project score 
in 1,2,4, for example, but not get any points in category 3, for example only? 

Answer:  A project does not need to score in each category but must reach a 
total of 120 points to be eligible, and must meet any scoring criteria 
which is also a threshold requirement, for example site control, or 
development experience. 

• Program Requirements  

Question: When can a conversion from interim to permanent begin? Can I convert to 
permanent housing before the 15-year use restriction is up? 

Answer:  The conversion to permanent can begin when the Grantee is ready, but 
the conversion should be completed no later than by the time that the 
interim affordability period expires (15 years for interim projects). There 
is no minimum time that must elapse before a Sponsor can convert their 
interim project to permanent housing. 

Question: When rehabilitating a site, can I reduce the number of units to increase 
bedroom sizes and/or create kitchen space for larger families? 

Answer:  When doing rehabilitation to include kitchen space and/or increase 
bedroom sizes, it is understood that total unit count may be reduced. 
This is permissible as long as there is approximately the same square 
footage of space utilized for tenants offered as prior to the rehabilitation 
of the project. 

Question: Is a Homekey funded project also able to receive additional funding such as 
the Multifamily Housing Program (MHP), No Place Like Home (NPLH), 
Veterans Housing and Homeless Prevention (VHHP), and/or tax credits to 
fund additional rehabilitation in order to convert the project to permanent 
units? 

Answer:  Yes, however, the funding programs may conflict with one another or 
have different minimum standards. Sponsors who are layering different 
State or Federal funds into Homekey projects must follow the most 
restrictive requirements (such as the lowest Area Median Income (AMI) 
or most specific target population). Sponsors are strongly encouraged 
to seek Technical Assistance from Department staff to determine if 
different funding programs are compatible with one another. 

Question: Among the Homekey Assisted Units, do 51 percent have to be homeless/at-
risk of homeless (vs just Extremely Low Income (ELI)? 
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Answer:  According to § 303(b), units occupied at the time of acquisition by ELI 
households are eligible for funding but must be 49 percent or less of the 
total Homekey Assisted Units. When an ELI household vacates the unit, 
it must revert to serving the target population. 

Question: What is the requirement to demonstrate funding commitments for required 
capital or operating match? 

Answer:  Eligible Applicants must ensure that the Enforceable Funding 
Commitment specifies the Applicant or Grantee name, the project 
name, the project address, the funding source, and the amount 
allocated, as detailed in the NOFA Definitions.  

For funding sources that may be dependent upon future budget 
allocations, or if the funding has not yet been approved, Eligible 
Applicants can demonstrate funding commitments by submitting one of 
the following: 

a. An executed authorizing resolution describing the intent to 
commit the funds to the Eligible Project (by name) upon 
allocation approval, or 

b. A letter from the authorizing body, agency or official, that 
demonstrates the intent to commit funds to the Eligible Project 
(by name) upon allocation approval. 

These funding commitments will be noted in the Homekey Standard 
Agreement.   

 

 


